07.04. 2021р. у Первомайському індустріально-педагогічному коледжі в рамках роботи «Школи передового виробничого досвіду» була проведена науково-практична конференція на тему «Соя – це основа здорового харчування чи непоправна шкода для організму».
Сою сміливо можна назвати найсуперечливішим продуктом 21 століття. Наука не має єдиної думки щодо неї. Деякі вчені не сумніваються в її користі для здоров’я і приписують чудодійні властивості, інші авторитетно заявляють, що цей продукт шкідливий для здоров’я.
Так що ж таке соя?
На це питання відповідали спікери. Грицаненко Марія ознайомила присутніх з характеристикою цієї рослини, використанням її в промисловості та надала цікаві факти про сою. Круглова Ірина розповіла про продукти, які можна виготовляти із соєвих бобів.
Активну позицію щодо користі рослини висловили експерти – студенти групи 251 ПО ХТ: Павленко Владислав, Нейжмаков Прохор, Купцова Дар’я та Сергієнко Валентина.
Протилежну думку відстоювали експерти – студенти групи 261 ПО ХТ: Пульной Владислав, Сороковенко Анастасія, Сіренко Дарія, Петлиця Карина.
Меркулова Людмила Федорівна, викладач спецдисциплін, познайомила учасників конференції з технологією приготування деяких страв із сої.
Корисною була онлайн-зустріч з кухарем Савченком Петром, який продемонстрував свої фірмові страви з використанням соєвих бобів, а студент групи 121 ХТ Марченко Олексій приготував та захистив свою страву з сиру тофу.
В кінці роботи конференції студенти-експерти дали багато цікавих відповідей на питання, які поставили присутні. Підбиваючи підсумки конференції, учасники дійшли висновку, що крапку в цьому питанні буде поставлено нескоро. І поки це станеться, кожному з нас доведеться самостійно вирішувати – прийнятна соя в меню чи ні і в якій кількості.